HIPERBAR | HBOT - Oxigenoterapie Hiperbara | HIPERBAR
Oxigenoterapia hiperbara este o arma eficienta in lupta cu multiple probleme medicale. Programeaza acum o sedinta!
7328
page,page-id-7328,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive
 

Despre oxigenoterapia hiperbara HBOT

Distribuie pe:

HBOT inseamna HyperBaric Oxygen Therapy, adica “Terapie cu oxigen hiperbar” – TOH.

In terapia cu oxigen in mediu hiperbar pacientul respira oxigen la o presiune mai mare decat presiunea atmosferica. Acest tratament permite cresterea cantitatii de oxigen care circula prin corp.

Efectul terapiei este acela ca organismul devine hiperoxigenat . Respirarea oxigenului pur sub presiune mareste abilitatea organismului de a se vindeca.

Istoria oxigenoterapiei hiperbare

Primele insemnari legate de oxigenoterapie hiperbara dateaza de la 1600 si sunt legate de numele lui Henshaw, un cleric britanic, care a construit o structura numita „domicilium ” care a fost folosita pentru a trata numeroase afectiuni. Ideea clericului englez, de a trata pacientii cu oxigen la presiune ridicata, a fost preluata de catre chirurgul francez Fontaine, care a construit o camera mobila de operatii in 1879.

Doctorul Orville Cunningham, profesor britanic de anestezie, a condus spitalul cunoscut ca „Steel Ball Hospital”, structura ridicata in 1928 ce avea 6 camere.

Una dintre cele mai extraordinare descoperiri medicale din ultimii ani le aparține cercetatorilor de la Universitatea Pennsylvania, SUA. Acestia au demonstrat ca oxigenul hiperbar sporeste productia de celule stem din organism cu aproximativ 800%. Celulele stem ajuta la refacerea tesuturilor, organelor afectate, avand un rol fundamental in procesul de vindecare.

Cum functioneaza oxigenoterapia hiperbara?

Hiperoxigenare – Prin cresterea oxigenului dizolvat in plasma (partea lichida a sangelui), fluidul limfatic si lichidul cefalorahidian, oxigenoterapia hiperbara creste oxigenul disponibil pentru tesuturile deteriorate, stimuland vindecarea lor.

Neovascularizare – oxigenoterapia hiperbara stimuleaza formarea vaselor de sange (angiogeneza) și colagen (tesut conjunctiv)

Hiperoxia imbunatateste activitate antimicrobiana – oxigenoterapia hiperbara reduce sau elimina efectele substantelor toxice, bacterii, virusuri și ale infectiilor prin cresterea nivelului de oxigen al tesuturilor.

Hiperoxia imbunatateste sistemul imunitar – oxigenoterapia hiperbara activeaza celulele albe din sange pentru a lupta impotriva infectiilor, creste rezistenta la infectii, precum si vindecarea ranilor, TOH, de asemenea, ajuta si la reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ.

Cum se realizeaza tratamentul cu oxigen in mediu hiperbar?

Pacientul este asezat intr-o capsula ermetic inchisa, in timp ce presiunea atmosferica este crescuta la un nivel terapeutic. Capsulele pot fi monoloc (de o singura persoana) sau multiloc (pentru mai multe persoane). Ambele capsule pot fi folosite pentru leziuni uzuale sau pentru tratarea leziunilor provocate de scufundari la adancimi foarte mari si a pacientilor intubati si ventilati mecanic.

In capsulele pentru o singura persoana, pacientul este asezat intr-o pozitie supina.

Multi medici recomanda un grup inițial de 30-40 de sesiuni, una sau doua pe zi, pentru 60 de minute fiecare, 5 pana la 7 zile pe saptamana. Dupa o pauza de doua pana la patru saptamani, un al doilea tur de 40 de sesiuni este de obicei recomandat. Este important sa ne contactati pentru a va stabili cel mai bun protocol.

 

Personalitati care folosesc oxigenoterapia hiperbara

Keanu Reeves foloseste tratamentul cu oxigen hiperbar

Keanu Reeves foloseste tratamentul cu oxigen hiperbar, in Beverly Hills, scrie National Enquirer. Keanu Reeves spune ca a decis sa incerce acest tratament pentru a scapa de insomnie si simte ca acest tratament cu oxigen hiperbar, functioneaza! Terapia hiperbara are aplicatii medicale reale si a fost aprobata de catre Medicare ca un tratament natural pentru conditii specifice, inclusiv otravirea cu monoxid de carbon și rani care se vindeca foarte greu sau nu se vindeca deloc. Link >>

TOH imbunatateste starea generala de sanatate si are aplicatii pe scara larga. Un studiu mare canadian publicat in The Lancet in 2001, a aratat ca starea unor copii cu paralizie cerebrala, tratati cu oxigen hiperbar, s-a imbunatatit considerabil, comparativ cu alte tratamente conventionale. Studiile au aratat o imbunatatire similara cu terapia hiperbara pentru persoanele cu scleroza multipla.

Sally Kirkland este un sustinator al tratamentului cu oxigen hiperbar, si a spus ca a ajutat-o sa se recupereze de la otravirea cu silicon provenit din implanturile mamare. Ea mai sustine ca i-a intarit sistemul imunitar.

Terapia cu oxigen, desi descoperita cu mult timp in urma, a devenit mai cunoscuta publicului larg dupa ce celebritati ca Oprah, Madonna si altii, au inceput sa o foloseasca. In 2002, fotbalistul David Beckam si-a rupt piciorul stang si i s-a spus ca recuperarea totala va dura 10 saptamani. Datorita terapiei hiperbare cu oxigen, acesta a fost total recuperat in 3 saptamani. Stirea s-a raspandit global si a devenit foarte populara in randul atletilor.

Pe langa recuperarea mult mai rapida, aceasta terapie creste rezistenta atletilor la efort, mareste capacitatea pulmonara si indeparteaza oboseala.

Contraindicatii

Exista unele contraindicatii in ceea ce priveste terapia cu oxigen hiperbar si anume: claustrofobia. Cu toate acestea, in manualul privind practica medicala hiperbara se mentioneaza urmatoarele: „Atunci cand vine vorba de efecte secundare, TOH este unul dintre cele mai sigure dintre toate tratamentele medicale realizate in spitale.”