Oxigenul este o moleculă care contribuie la funcționarea tuturor sistemelor corpului și țesuturilor organelor. Atunci când un țesut este afectat, corpul necesită o suplimentare de oxigen pentru a se remedia.
Presiunea ridicată din interiorul camerei hiperbarice contribuie la distribuția oxigenului în sistemul circulator și absorbția acestuia în zonele cu probleme. Circulația oxigenului în corp la niveluri optime activează răspunsuri anti-inflamatorii și anti-microbiale pentru a contribui la vindecarea țesuturilor în mod natural.
Scopul terapiilor complementare este de a reface și întări capacitatea de răspuns a sistemului imunitar pentru a răspunde favorabil intervențiilor și tratamentelor medicale convenționale.
Oxigenul este esențial pentru metabolismul celular, iar oxigenarea țesuturilor este un factor-cheie în restabilirea și normalizarea funcțiilor vitale.
Oxigenoterapia hiperbarică este o terapie co-adjuvantă foarte importantă pentru tratamentul multor boli tumorale, deoarece celulele canceroase se dezvoltă într-un mediu anaerob (fără oxigen sau în concentrații scăzute de oxigen) și sunt neutralizate într-un mediu îmbogățit cu oxigen.
Scopul principal al oxigenoterapiei hiperbarice este de a furniza cantitatea de oxigen necesară corpului pentru a lupta împotriva oricăror condiții sau dezechilibre moleculare și pentru a preveni hipoxia tisulară (concentrație scăzută de oxigen în țesuturi).
Studiile demonstrează că o deficiență a metabolismului oxigenului este comună tuturor celulelor canceroase, acestea se dezvoltă într-un mediu cu oxigen scăzut.
Metabolismul oxigenului este combinarea într-o celulă a oxigenului și a unui combustibil, cum ar fi zahărul sau grăsimea, pentru a crea căldură și energie. Prin respirație, aducem oxigen în plămâni, care apoi este transferat în sânge, combinat cu hemoglobina în celulele sanguine.
Celulele roșii din sânge transportă apoi oxigenul prin corp spre locurile unde este necesar. Dacă celulele roșii sunt în număr suficient și în stare bună, atunci suficient oxigen este transportat în sângele pentru a ajunge în țesuturi. Cu toate acestea, mulți pacienți cu cancer au, din păcate, un număr redus de celule roșii din sânge care circulă și care pot fi, de asemenea, în stare defectuoasă.
Fără oxigen suficient, mai degrabă decât celulele ucise, unele celule își modifică programarea genetică și revin la un alt mod de a produce energie numit fermentație. Acest lucru permite celulei să continue să trăiască, dar în cele din urmă este distructivă.
Zaharizarea prin fermentare conferă celulelor suficientă energie pentru a supraviețui fără oxigen și atunci când pierderea de energie din respirația cu oxigen ajunge la un nivel critic și fermentația preia controlul, au loc schimbări majore în modul în care o celulă funcționează și acest lucru poate începe procesul cancerului.
Oxigenul inhalat sub presiune are un efect toxic asupra oricărui tip de bacterii, aerobice sau anaerobe, de aceea previne și vindecă afecțiuni. Este cel mai puternic antibiotic natural. Oxigenoterapia hiperbarică este singura terapie antibacteriană.
Agenții patogeni sunt distruși prin fagocitoză de către macrofagii sistemului imunitar. Adesea agenți patogeni trebuie să fie marcați de către anticorpi, pentru a fi recunoscuți de către fagocite, leucocite și limfocite.
Capacitatea anticorpilor de a identifica agentii patogeni și de a-i distruge depinde în mare măsură de cantitatea de oxigen pe care organismul o are la dispoziție. Oxigenul lucrează ca un antibiotic în cazul unei infecții de natură anaerobă.
Oxigenul se comportă ca un antibiotic prin faptul că atacă metabolismul bacteriilor.
Oxigenarea hiperbară crește fagocitoza, astfel crește imunitatea organismului. Hipoxia sau cantitatea redusă de oxigen în organism deschide accesul bacteriilor care se dezvoltă accelerat pe fond hipoxic.
Conform studiilor, oxigenarea hiperbară este foarte eficientă în cazul infecțiilor care sunt rezistente la medicamente. Este nevoie de oxigen pentru a transporta medicamentul în corpul bacteriei, prin urmare, oxigenarea hiperbară se recomandă pentru infecții ale pielii, osteomielită și diabet.
În cazul bacteriilor aerobe, mecanismul este puțin diferit: până la 1,3 ATM, infecția continuă să crească, dar dacă presiunea crește mai mult de 1,3 ATM, infecția începe să fie inhibată.
Furnizarea de oxigen suplimentat organismului ajută în normalizarea funcțiilor celulare pentru recuperarea și vindecare.
Aerul pe care îl respirăm constă, în principal, dintr-un amestec de 78% azot și 21% oxigen. Terapia cu oxigen este un tratament excelent pentru a crește cantitatea de oxigen în aerul normal la peste 90% prin eliminarea azotului. Acest lucru se poate face folosind un concentrator de oxigen într-un mediu hiperbaric, cu presiune atmosferică aproape dublă față de cea normală.
Oxigenul inhalat sub presiune stimulează celulele și conferă corpului puterea de care are nevoie sistemul imunitar. Prin creșterea maximă a cantității de oxigen din celulele roșii din sânge, este crescut nivelul producție de ATP, molecula energetică a corpului.
Există o suită de afecțiuni cronice care nu răspund eficient la tratamentele medicale, însă pentru care oxigenoterapia hiperbarică este recomandată ca adjuvant în tratamente pentru afecțiuni în care circuitul sangvin necesită suplimentare de oxigen.
Dacă ai în vedere introducerea ședințelor de respirație oxigen sub presiune hiperbarică în tratamentul pentru vindecarea anumitor afecțiuni, este important să discuți cu un medic pentru a defini protocolul medical necesar în funcție de tipologia afecțiunii. Ești binevenit la Hiperbar pentru mai multe informații despre Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT).
Un factor foarte important care trebuie luat în considerare este stilul de viață pentru a obține o oxigenare mai bună a corpului, un exercițiu zilnic adecvat în funcție de starea fizică și o dietă adecvată pentru a avea o sănătate cardiovasculară adecvată pentru a spori distribuția normală a oxigenului în tot corpul.